Werk is niet alleen een plek om te presteren en ervoor betaald te worden, maar ook een plek om doelen na te streven, onszelf te ontwikkelen en betekenisvolle relaties op te bouwen. De moderne werkplek legt echter druk op ons welzijn, met bijvoorbeeld een hoog tempo van veranderingen, relatieve isolatie of beperkte feedback. Shared Ambition heeft als doel werkgevers en werknemers te ondersteunen bij hun werkprestaties zonder dat dit ten koste gaat van het welzijn.
Dit komt goed tot uiting in het aangepast model van Anthony Grant (2017) over floreren op het werk:
De bovenkant van het model vertegenwoordigt de ‘florerende zone’, en de onderkant de ‘lijdende zone’. Florerend wordt gebruikt om ons volledige welzijn te beschrijven. Naast een gevoel van geluk en tevredenheid (hedonistisch geluk), is iemand die floreert ook in staat positieve relaties te vormen, zichzelf te ontwikkelen, en een betekenisvolle bijdrage te leveren (eudaimonische geluk; der Kinderen, 2023).
Idealiter brengen we het grootste deel van onze tijd op werk door in het kwadrant rechtsboven. En als we onze tijd níet daar doorbrengen, is het ten eerste van belang om dit te herkennen. Zodat we de juiste stappen kunnen nemen en/of hulp kunnen inschakelen om weer te gaan floreren. Voor werkgevers is het belangrijk om te beseffen dat dit model dynamisch is. Zodat ze proactief en tijdig feedback, ondersteuning en bemoediging kunnen bieden aan werknemers in elk kwadrant. Gebruik de onderstaande links om meer te lezen over (1) hoe je kunt herkennen wanneer iemand zich in elk kwadrant bevindt, (2) welk risico er moet worden beheerst en (3) hoe je iemand kunt ondersteunen in het floreren op werk.
Berustend (hoog welzijn, lage prestaties)
Florerend (hoge prestaties, hoog welzijn)
Onder druk (hoge prestaties, laag welzijn)
Overbelast (lage prestaties, laag welzijn)
Berustend (hoog welzijn, lage prestaties)
Je hebt ‘hoog’ gescoord op welzijn. Dit betekent dat je over het algemeen gelukkig bent, je fit en energiek voelt en een goede balans tussen werk en privé hebt. Je hebt jewerkprestaties als ‘laag’ beoordeeld, wat betekent dat het kan zijn dat je niet betrokken bent en niet geïnteresseerd bent in je werk. Misschien is werk een middel om een doel te bereiken of sluit het niet zo goed aan bij je ware interesses en vaardigheden.
Je gezondheid en welzijn prioriteit geven kan inspirerend zijn voor de mensen om je heen en je energie geven om dingen te doen die niet direct verband houden met prestaties op het werk. Als dit echter lang aanhoudt, kun je een bore-out ervaren. Je bent minder gemotiveerd, ontevreden en minder ontvankelijk voor werkverzoeken of uitdagingen. Het kan betekenen dat je niet aan de volledige verwachtingen van je organisatie (of collega’s) voldoet. Dit geeft een risico op frustratie en conflicten, of het missen van kansen om jezelf te ontwikkelen en uit te dagen.
Aanbevolen acties
- Om je betrokkenheid en motivatie te vergroten, kun je job crafting overwegen. Dit houdt in dat je manieren zoekt om met verschillende mensen samen te werken, en om taken op je te nemen die beter aansluiten bij jouw natuurlijke vaardigheden en interesses.
- Loopbaancoaching kan je helpen een duurzaam langetermijnplan te maken voor hoe werk kan zorgen voor groei, energie en motivatie.
- Focus je – buiten je belangrijkste rol – op taken of projecten die je interesseren of waarin je van betekenis kunt zijn. Zorg ervoor dat deze erkend en gewaardeerd worden binnen de organisatie.
Wat kan Shared Ambition bieden?
Shared Ambition biedt een aantal mogelijkheden om het bewustzijn te vergroten over hoe werk een bron kan zijn van betekenis, relaties en groeimogelijkheden die bijdragen aan ons welzijn in de loop van de tijd.
- Een inspiratiesessie of training op het gebied van “eigen regie” of “veerkracht”.
- HeyCoach voor laagdrempelige en kortdurende online hulp van een psycholoog
- Career navigator expert (=loopbaancoaching).
- On Track (wanneer de werkgever de mismatch onderkent en risico ziet op een afname van het welzijn), dit is inclusief driegesprek om anderen te betrekken bij een duurzaam plan.
Florerend (hoge prestaties, hoog welzijn)
Je hebt jezelf momenteel als ‘hoog’ beoordeeld op het gebied van zowel welzijn als prestaties. Jouw hoge prestatiescore houdt in dat je consequent het gevoel hebt dat jede gestelde doelen bereikt of hier actief aan werkt. Waarschijnlijk ben je op zoek naar uitdagingen en heb je het gevoel dat jouw inbreng gewaardeerd wordt. Deze productiviteit, efficiëntie en ‘flow’ zorgen ervoor dat je je tevreden en energiek voelt.
Ook jouw welzijn schat je ‘hoog’ in. Je bent overwegend positief, hebt het gevoel dat werk en privé goed in balans zijn en blijft relatief fit en energiek. Je voelt je meestal in staat om te gaan met wat er op je pad komt, waardoor je tijd en energie overhoudt voor andere activiteiten dan werk, zoals sporten, sociale contacten en hobby’s.
Om te kunnen blijven floreren is het van belang om zowel de hedonistische als de eudaimonische welzijnscomponenten voor ogen te houden. Dit betekent dat we zowel het (meer hedonistische) herstel en de beloning op de korte termijn moeten beheren, als de eudaimonische componenten van persoonlijke groei op de langere termijn. Waarbij we gebruikmaken van onze sterke punten, gericht doelen nastreven en positieve relaties aangaan.
Aanbevolen acties
- Neem de tijd om na te denken en kansen voor verdere (loopbaan)ontwikkeling proactief vorm te geven.
- Je loopt het risico steeds meer op je te nemen (en steeds meer te moeten doen). Zorg ervoor dat jouw prestaties en bijdragen erkend worden, en dat je ruimte hebt om assertief te zijn of grenzen te stellen.
- Blijf proactief en zorg ervoor dat je wat ‘reserveruimte’ hebt voor onverwachte levensgebeurtenissen of uitdagingen. Deze kunnen de delicate balans tussen je werk- en privéleven verstoren (zo kan een nieuwe functie er bijvoorbeeld voor zorgen dat je niet de erkenning krijgt die je gewend bent, of het krijgen van een baby kan de tijd beperken die je hebt om te sporten of te herstellen).
Wat kan Shared Ambition bieden?
Het kan zijn dat je niet onmiddellijk behoefte hebt aan steun en verandering. Als je echter merkt dat presteren op werk je steeds meer moeite kost, of je merkt dat je steeds minder betrokken bent bij nieuwe uitdagingen, dan kun je overwegen om proactief na te denken en een toekomstplan te maken. Bij inspiratiesessies of trainingen kun je een proactieve deelnemer en een geweldig rolmodel zijn.
- Inspiratiesessie of training op het gebied van eigen regie, veerkracht of mindfulness.
- HeyCoach voor laagdrempelige en kortdurende online hulp van een psycholoog.
Onder druk (hoge prestaties, laag welzijn)
Je hebt jezelf ‘hoog’ gewaardeerd op het gebied van prestaties, wat veronderstelt dat je erin slaagt je werktaken uit te voeren en dat je waarde hecht aan het zijn van een productieve en betrouwbare medewerker.
Je beoordeelt jezelf echter lager op welzijn en ervaart tekenen van stress, burn-out of uitputting. Het kan zijn dat je steeds prikkelbaarder, vermoeider en eerder van slag raakt. De spanning kan van buiten het werk komen, bijvoorbeeld door financiële zorgen of ziekte en dit kan ook iets tijdelijks zijn. Het kost veel energie om dit vol te houden en het is waarschijnlijk geen duurzame situatie om in te zitten.
Dit kwadrant is het middensegment waar veel werknemers zich bevinden. De prijs die hiervoor betaald wordt kunnen verborgen kosten zijn, omdat deze niet altijd zo voor de hand liggen. Om op het werk te kunnen functioneren en presteren, presteren ze ondermaats in andere levensrollen, of vertonen ze andere problemen op het gebied van delegatie, motivatie, tijdmanagement, communicatie en conflicten. Dit kan op zijn beurt ook de rest van het team onder druk zetten.
Aanbevolen acties
- Het kan verstandig zijn om de signalen van spanning te onderkennen en manieren te zoeken om de vraag of spanning (tijdelijk) te verminderen.
- Zoek meer steun, betrek de mensen om je heen bij het stellen van grenzen of deel de spanning die je ervaart met iemand.
- Focus op herstel, zowel tijdens als buiten werktijd.
- Breng bronnen van spanning in kaart en wat je nodig hebt om jouw welzijn prioriteit te geven. Waar heb je invloed op?
Wat kan Shared Ambition bieden?
Afhankelijk van de ernst van de klachten en persoonlijke voorkeur biedt Shared Ambition meerdere opties:
- Een individuele interventie “werken aan veerkracht” of “eigen regie”.
- Een training op het gebied van stress, veerkracht of eigen regie.
- HeyCoach voor laagdrempelige en kortdurende online hulp van een psycholoog.
- Een intakegesprek voor een individuele psychologische interventie:
- In Balance.
- Vital Mind.
- On Track, inclusief drie gesprek om anderen te betrekken bij een duurzaam plan.
Overbelast (lage prestaties, laag welzijn)
Je hebt je huidige werkprestaties als ‘laag’ beoordeeld. Het kan zijn dat je afgelopen periode fouten maakte, deadlines miste of dat je je overweldigd voelde. Waarschijnlijk merk je een domino-effect op je privéleven, waarbij je minder aandacht hebt voor andere zaken, bijvoorbeeld sporten of je vrienden zien. Je hebt het gevoel dat het op verschillende vlakken niet lekker loopt.
Je hebt jouw welzijn ook als ‘laag’ beoordeeld. Het kan zijn dat je vaak afwezig bent of momenteel niet aan het werk bent en last hebt van angsten, een slecht humeur, gebrek aan energie of lichamelijke klachten. Dit is een eenzame en frustrerende situatie en het zoeken naar hulp en steun is van cruciaal belang.
Wereldwijd is de schatting dat 2-12% van de volwassenen in deze categorie valt. Op de werkvloer zal deze groep afwezig zijn, aangepaste werklast of -uren nodig hebben en mogelijk baat hebben bij professionele ondersteuning.
Aanbevolen acties
- Bekijk waar je invloed op hebt en hoe je een aantal van de eisen en factoren die stress opleveren kunt wegnemen.
- Zoek professionele ondersteuning om strategieën in kaart te brengen en te activeren die verandering in gang zetten.
- Zoek steun en middelen bij je leidinggevende of organisatie.
- Probeer betrokken te blijven bij je werkgever, want dat heeft een positief effect op de lange termijn. Zorg voor een duidelijke structuur om de belasting te verminderen.
- Geef prioriteit aan je herstel.
Wat kan Shared Ambition bieden?
Afhankelijk van de ernst van de klachten en persoonlijke voorkeur biedt Shared Ambition meerdere opties:
- Een intakegesprek voor een individuele psychologische interventie:
- Vital Mind.
- On Track, inclusief drie gesprek om anderen te betrekken bij een duurzaam plan.
- Een individuele interventie “werken aan veerkracht” of “eigen regie”.
- Een training op het gebied van stress, veerkracht of eigen regie.