Frits, kun je iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Frits Klein en ik ben psycholoog en adviseur Productinnovatie bij Shared Ambition. In mijn rol adviseer en ontwikkel ik innovatieve toepassingen binnen het vakgebied arbeid, organisatie en gezondheid. Mijn achtergrond omvat een mix van psychologie, techniek en design. Ik begon als assessment psycholoog en ontdekte al snel de mogelijkheden om gedrag, cognitie en de ervaringen van kandidaten op nieuwe manieren te meten en onderzoeken. Dit leidde tot mijn verdieping in machine learning, experience design en gamification.
Wat maakt voor jou persoonlijk AI interessant om mee te werken?
AI maakt mijn eigen werk makkelijker en daarnaast is het interessant om AI te verwerken in innovatieve producten die ik ontwikkel. Veel functies kun je indelen in algemene kantoorwerkzaamheden en specialistische werkzaamheden. Bij specialistische werkzaamheden denk ik dan aan mijn werk als psycholoog en productontwikkelaar. Bij kantoorwerkzaamheden denk ik aan de reguliere zaken als samenwerken, overleggen, dingen vastleggen en plannen. Voor beide typen werk is AI een ontzettend fijne toevoeging.
Welke digitale innovatie kunnen we de komende vijf jaar verwachten binnen de arbeidsgerelateerde zorg?
De potentie voor innovatieve toepassingen op het gebied van zowel preventieve als curatieve zorg is groot. Denk bijvoorbeeld aan geavanceerde voorspellende modellen die risico’s op burn-out en overwerk kunnen identificeren voordat ze zich daadwerkelijk als klachten bij de persoon voordoen. Wearable technologieën, mobiele apps en het analyseren van online gedrag kunnen real-time monitoring van welzijn en productiviteit mogelijk maken. Op curatief gebied zal AI een grotere rol spelen in het ondersteunen van zorgprofessionals bij het vinden van passende zorg en behandeling. Specifieke behandelmethoden zullen meer door technologie ondersteund worden, zoals VR voor exposure therapie of apps die delen van de therapie van psychologen overnemen.
Hoe kan een techniek als artificiële intelligentie het werk van psychologen passend ondersteunen?
AI kan meedenken en suggesties doen op basis van ‘eigen analyse’ en daarmee kan het ook een tweede paar oren of ogen in de spreekkamer zijn. AI kan spraak en beeld (gezichtsuitdrukking en houding van een cliënt) analyseren en inzichten delen die anders moeilijk te verkrijgen zijn. Dit zou kunnen helpen bij het (sneller) identificeren van patronen in gedrag en emoties van cliënten. De rol van AI is dan wel meer die van een onafhankelijk ‘expertsysteem’. De regie en verantwoordelijkheid blijft bij de specialist die alle informatie moet kunnen wegen. Daarom moet AI een transparante onderbouwing kunnen geven en geen ‘black box’ blijven voor de specialist.
AI-gebaseerde chatbots en virtuele assistenten kunnen ook fungeren als eerste aanspreekpunt voor cliënten, zodat psychologen op een later moment in het traject kunnen instappen of hun inzet kunnen verkorten. Daarnaast kan AI psychologen helpen met administratieve werkzaamheden zoals het bijhouden van dossiers, plannen van afspraken, communicatie en het beheren van protocollen en methoden. Dit geeft psychologen meer ruimte en tijd voor directe cliëntinteracties.
Uiteraard staat in al deze toepassingen de beveiliging van (cliënt)data centraal. Alle toepassingen moeten voldoen aan hoogwaardige veiligheidsstandaarden. Ook deze wereld is continue in ontwikkeling. Er komt behoefte aan bedrijven die zich volledig specialiseren in databeveiliging in combinatie met AI.
Hoe wordt AI binnen de Academy van Shared Ambition gebruikt om psychologen op te leiden?
We zijn bezig met het creëren van een virtuele academie, een driedimensionale omgeving vergelijkbaar met een game, waarin psychologen een virtueel gebouw met trainingsruimtes kunnen verkennen. Hier kunnen zij rondlopen en hun opleiding volgen, wat meer interactieve mogelijkheden biedt dan traditionele e-learning. Het is vergelijkbaar met het bezoeken van een museum of galerij, waar je op zoek gaat naar informatie en wordt uitgedaagd tot interactie. Op deze manier willen we onze consultants niet alleen een betere en didactisch interessante manier bieden om hun kennis bij te houden, maar hen ook vertrouwd maken met innovaties.