Skip to main content
Shared Ambition is onderdeel van

Kalinka Winkelman is senior consultant, trainer, account- & productdeveloper bij Shared Ambition. Haar specifieke aandachtsgebied is het ontwikkelen van Veerkracht. Kalinka geeft in dit gesprek antwoord op vragen over Veerkracht van Shared Ambition.

Wat is jouw rol binnen Shared Ambition specifiek op het gebied van Veerkracht?

Op het gebied van Veerkracht ben ik verantwoordelijk voor coachingsvraagstukken van medewerkers, leidinggevenden en teams.

Met wie werk je daarin samen binnen Shared Ambition?

Vooral met Adriaan Gijsberts en Marjolijn Punt. Adriaan is consultant en product-developer Trainingen, Marjolijn is interim manager van Shared Academy, waarbinnen de opleiding van onze consultants is georganiseerd. De samenwerking breidt zich uit als een van onze account-developers een specifieke klantvraag krijgt op het gebied van het versterken van Veerkracht. We kijken dan samen naar een passend aanbod bij de vraag.

Veerkracht staat al een aantal jaren letterlijk ‘op de kaart’ bij Shared Ambition. Welke inzichten of ervaringen met klanten en cliënten waren de belangrijkste aanleiding om het aanbod van Shared Ambition op het gebied van Veerkracht te herzien?

In de interactie met klanten en cliënten merkten we dat het inzicht dat je van stress en tegenslagen kunt leren, zeer bemoedigend is. Vaak denken mensen dat Veerkracht een vaststaande eigenschap is: je hebt het, of je hebt het niet. Dit geeft een statisch beeld van Veerkracht en soms een machteloos gevoel. Ook binnen organisaties leeft dit idee. Dit is onjuist, Veerkracht is een dynamisch proces.

Kun je daarom zeggen dat je kunt leren om veerkrachtiger te zijn?

Ja, absoluut. Ook uit wetenschappelijk onderzoek, onder andere van Richta Yntema (Arbeids- & Organisatiepsycholoog NIP, verbonden aan Utrecht University), blijkt dat Veerkracht een dynamisch proces is. Mensen passen zich aan een stressor (iets dat stress veroorzaakt) aan. Dit proces van leren verschilt van persoon tot persoon. Allereerst omdat mensen verschillende startpunten hebben, want iedereen heeft een andere voorgeschiedenis en ervaringen. Ook kan de impact van een stressor verschillen; meer of minder heftig en hebben personen verschillende opvattingen en hulpbronnen (persoonlijk en in de omgeving) om met een bepaalde situatie om te gaan.

Hoe zou jij ‘Veerkracht’ omschrijven?

Veerkracht gaat over hoe je in een dynamische, veranderende of onzekere omgeving jouw eigen kracht en kwaliteiten kunt gebruiken om mentaal sterk te staan. Je ervaart dan meer grip en een gevoel van controle zodat je regie kunt nemen, oplossingen kunt bedenken en keuzes maken die voor jou van belang zijn.

Welke wetenschappelijke inzichten hebben geholpen bij het onderbouwen van de visie en de positie van Shared Ambition als thought leader op het gebied van Veerkracht?

Allereerst het Adleriaanse gedachtegoed dat zich richt zich op de menselijke behoefte om ‘erbij te horen’ en bij te dragen. Daarnaast zijn inzichten uit de narratieve psychologie (een vorm van psychologie die zich bezighoudt met iemand over zichzelf vertelt) en positieve psychologie (richt zich op wat het leven de moeite waard maakt en hoe mensen kunnen floreren) en de kennis en ervaring van onze consultants belangrijke factoren die bijdragen om mensen te helpen Veerkracht te ontwikkelen.
Veerkracht is een continu proces, net als ‘the circle of life’. Met onze uitgangspunten en benadering willen we bijdragen aan het versterken en positief bekrachtigen van mensen binnen organisaties.

Wat houdt coaching op Veerkracht door Shared Ambition in?

Samen met de klant of cliënt identificeren we de specifieke druk of stressoren waarmee hij/zij te maken heeft. Dit kan bijvoorbeeld een reorganisatie zijn of werkdruk. We verkennen samen welke stressoren hierin precies een rol spelen, hoe de cliënt hier in het verleden mee omging, en wat hij of zij zou kunnen doen om anders te reageren. Door middel van coaching op het narratief, sterke kanten en mogelijkheden onderzoeken we welk verhaal de cliënt zichzelf vertelt over deze stressoren en zoeken we naar manieren om beter met de situatie om te gaan. Daarnaast bekijken we welke hulpbronnen – intern en extern – de cliënt kan inzetten om het vermogen om zich aan te passen te bevorderen. De focus ligt op het onderzoeken van oplossingen, doelen stellen en het zetten van stappen in de gewenste richting.

Bekijk hier het aanbod van Shared Ambition rondom Veerkracht.

Ga naar de inhoud